Viscerale Manipulaties

Wat zijn viscerale manipulaties?

Letterlijk betekent dit: handgrepen tot het (weer) beweeglijk maken van organen.

Leven is bewegen en dit geldt zeker voor onze inwendige organen. Van bijzonder belang voor het optimaal functioneren van ons lichaam is de vrije beweging van onze organen, mogelijk gemaakt door het bindweefsel (de fasciën) rond onze inwendige organen. Het bindweefsel omhult en verbindt alle structuren in het lichaam, vandaar de naam bindweefsel.

Hoe werkt het?
Binnen de viscerale therapie onderzoeken en behandelen wij naast de beweeglijkheid van de organen, ook de wervelkolom, het bekken en de gewrichten (bijvoorbeeld van de schouder of de ribben). Immers botweefsel is levend weefsel en dus ook in staat zijn normale beweeglijkheid (mobiliteit) te herkrijgen.
Zo leggen wij diagnostisch een link, middels een gestandaardiseerd onderzoeksprotocol, tussen het bindweefsel (de fasciën) rondom de inwendige organen enerzijds en de gewrichten anderzijds.

Jean Pierre Barral, Frans osteopaat en grondlegger van de viscerale manipulaties stelt zelfs dat meer dan 95% van de klachten van het bewegingsapparaat ontstaan door beperkingen van het bindweefsel rondom de organen.