Je immuunsysteem versterken met een koude douche!

Niets zo lekker als een warme douche of een schuimend bad. Toch dagen we je uit om af en toe de knop naar ijskoud te draaien. We leggen je uit hoe dat kan bijdragen aan een betere weerstand.

Kou veroorzaakt een acuut stressmoment. Je hartslag en bloeddruk gaan omhoog, alsof je een kort sprintje trekt om daarna weer terug te gaan naar ontspanning. Huh, stress? Dat willen we toch niet? Klopt, chronische stress willen we ten alle tijden vermijden, maar met acute stress is niks mis. Het zorgt dat je immuunsysteem aan de bak moet. En daar wordt het sterker van.

Je immuunsysteem versterken door je lichaam te verstoren

Elk lichaam heeft een ‘gaspedaal’ dat wordt aangestuurd door ‘gevaar’ van buitenaf. Als je wordt aangevallen door een beer, een spannende toespraak moet houden of actief gaat sporten, dan druk je het gas in. Is het gevaar geweken, dan neem je automatisch gas terug. Stress zoals hierboven beschreven is een goede stress voor ons lichaam. We hebben het nodig om scherp te blijven en problemen op te kunnen lossen. Een sterk lichaam heeft een gaspedaal dat prima in staat is om met acute stress te dealen.

Ons lichaam geeft alleen nog maar gas

Maar nu komt het probleem. In onze maatschappij worden we overbelast met te veel prikkels, hoge werkdruk, een slecht zelfbeeld, noem maar op. Hierdoor ontstaat er stress op stress dat het lichaam niet meer kan verwerken, ook wel chronische stress genoemd. De balans is weg en ons lichaam geeft alleen nog maar gas.

Een simpele, frisse manier om je weerstand te verbeteren

Nu weer terug naar die koude douche. Door koud te douchen of het nemen van een dompelbad, train je je lichaam om te herstellen na stress. Je versterkt eigenlijk je immuunsysteem door je lichaam te verstoren  Gaandeweg vindt je lichaam de balans terug tussen gas geven en op de rem trappen. Een simpele, frisse en doeltreffende manier om je weerstand te verbeteren. 

En wanneer je stress responses beter zijn wordt niet alleen je weerstand beter, maar ook je pijn tolerantie, je gaat beter slapen en zult meer energie krijgen. Meer weten, wat dit voor jou klachten kan betekenen? Bel ons voor een afspraak.