Dry NeedlingMet Dry Needling wordden triggerpoints ontspannen via het gericht prikken met een naald binnen de spier. Er wordt gebruik gemaakt van dunne steriele naaldjes, die ook gebruikt worden bij acupunctuur, zonder dat er een vloeistof wordt geïnjecteerd.

Dry Needling is iets anders dan acupunctuur. Waar bij accupunctuur meerdere naalden enige tijd in het lichaam blijven zitten, wordt bij Dry Needling kortdurend met één naald een spier behandeld. Er wordt dus geen gebruik gemaakt van ‘energiebanen’.

Wat zijn triggerpoints

Triggerpoints worden ook wel knopen genoemd. Deze knopen zijn voelbaar in de spier. Een spier bestaat uit duizenden spiervezels. In ruststand liggen de spiervezels ontspannen, echter bij een triggerpoint, zijn een X aantal spiervezels samengetrokken. Dit zorgt voor een verminderde doorbloeding in de betreffende spiervezels en voor een ophoping van afvalstoffen. Zo’n triggerpoint zorgt ervoor dat de spier strak getrokken wordt, wat weer effect heeft op de peesaanhechtingen en pezen van de spier. Dit kan weer symptomen veroorzaken in nabijgelegen gewrichten, ook wel myofasciale pijn genoemd.

Hoe ontstaan triggerpoints?

1: Door overbelasting van spieren; kan zowel bij kortdurende als langdurende lichte en zware belasting.
2: Door langdurige statische aanspanning
3: Door inactiviteit; spieren gaan verzwakken / verstijven
4: Door een verkeerde houding
5: Door psychologische factoren zoals stress, depressie, onrust of vermoeidheid.
6: Acuut, door een val of andere plotselinge beweging

Welke klachten kunnen een triggerpoint teweegbrengen?

– krachtsverlies
– bewegingsbeperkingen
– stijfheid
– pijnklachten, zowel drukpijn ter hoogte van het triggerpoint als uitstralende pijn.
– pijnontwijkend gedrag, je gaat compensatoir bewegen.

Hoe werkt Dry Needling?

De therapeut voelt waar het triggerpoint zich bevind en fixeert het tussen twee vingers, waarna het naaldje snel door de huid wordt getikt. Dit geeft een dof gevoel. Wanneer het naaldje het triggerpoint aanprikt, wordt een “Local Twitch Response” opgewekt. Er vind een onwillekeurige samentrekking plaats van de “aangedane” spiervezels. De samentrekking voelt aan als een schokje. De therapeut zal het naaldje op en neer bewegen om zoveel mogelijk vezeltjes van het triggerpoint los te maken, waarbij steeds een respons plaats zal vinden. Deze respons zorgt ervoor dat de spier meteen weer ontspant, het pijnlijke/verharde gebied zal verdwijnen.

Wat is het effect van de behandeling?

Het resultaat van de behandeling is dat de spanning en de pijn in de betreffende spier afneemt en de bewegingsvrijheid toeneemt. De spier zal zijn normale lengte en kracht terugkrijgen, waardoor de peesaanhechtingen en pezen niet meer extra-/overbelast worden. Behandelde spieren zullen vaak vermoeid en zwaar aanvoelen, maar meestal is dit van korte duur.

Mogelijke na-reactie:

– blauwe plekken
– Kortdurende pijn en ongemak
– Tijdelijke vermoeidheid en zwakte

– verergering v/d symptomen gedurende korte tijd.